LACUL SIRIU
Lacul Siriu este unul dintre cele mai frumoase lacuri din România. Se află în județul Buzău, pe raza comunei Siriu. Lacul este înconjurat în mare parte de munți și de păduri.
Lacul Siriu s-a format după construirea între anii 1982 și 1994 a barajului de la Siriu. Au fost uniți doi munți, masivul Siriu și masivul Podul Calului. Barajul astfel format este al doilea cel mai mare baraj de anrocamente din țară. Măsoară 122 m înălțime și 570 m lungime.
Împrejmuit de munți și de păduri, lacul Siriu oferă o priveliște de vis. Trebuie neapărat să ajungi pe viaductul Stânca Teherău. Locul îți oferă o vedere panoramică asupra lacului și asupra barajului. Viaductul trece peste stânca versantului cu același nume, și creează senzația unui pod suspendat. Dacă ești pe lac într-un caiac nu ai cum să nu observi această construcție impresionantă.
CE POȚI FACE AICI?
Te poți plimba prin pădure sau cu barca pe apă. Există chiar și un ponton plutitor care se poate închiria. În acest fel poți să te relaxezi pe apă, împreună cu prietenii.
Dacă vrei o experiență de neuitat, în caiac pe lacul Siriu, verifică secțiunea ture. Așa vei afla când se mai organizează o excursie acolo.
Mai poți pescui sau poți lua masa la iarbă verde. Spre coada lacului panta se mai domolește și acolo poți face plajă. Nimic nu se compară cu o zi petrecută în natură, departe de poluare și de stresul cotidian.
După cum se observă, sunt destule modalități ca să te bucuri de o zi în natură alături de cei dragi. De aceea, orice ai alege, n-ai cum să greșești.
Detalii despre Lacul Siriu
Zonă:
Munții Buzăului, Siriu, județul Buzău
Lungime:
11,5 km
Suprafață:
420 ha
Distanța față de București:
220 km
aproximativ 3 ore și 30 de minute
Distanța față de Brașov:
80 km
aproximativ 1 oră și 30 de minute
Semnal telefonie mobilă:
slab
EXCURSII ÎN APROPIERE DE LACUL SIRIU
Cascada Pruncea-Cașoca
O cascadă foarte frumoasă se află la doar 5 km de barajul Siriu. Apa cade de la o înălțime de 17 m iar drumul până acolo este pietruit dar practicabil pe orice vreme.
În aceste locuri se spune că și-ar fi avut ascunzătoarea un vestit haiduc, Negoiță Gheorghelaș. Fost pandur în oastea lui Tudor Vladimirescu, el se ascundea în apropierea cascadei. Dacă privești în partea stângă, probabil că vei observa grota haiducului. Locul respectiv este unul foarte bun pentru fotografii.
Lacul Vulturilor
Locul unde vulturii vin să bea apă – după cum spun localnicii – este un lac în Munții Siriu. Dar nu orice lac, ci unul periglaciar. Adică cel puțin o parte a conturul lacului este formată de un strat de gheață, o calotă glaciară sau de un ghețar. Acesta se află la altitudinea de 1420 m și mai este cunoscut sub denumirea de Lacul fără Fund.
Drumeții în masivul Siriu
Dacă vrei să vezi cât mai departe, trebuie să urci cât mai sus. În caz că te-ai hotărât să faci o drumeție în natură, vârfurile Mălâia (1663 m) și Bocârnea (1657 m) pot fi două variante bune.
Trasee cu bicicleta
Zona este numai bună pentru o tură cu bicicleta printre dealuri și prin păduri. Deci dacă mersul pe două roți te încântă, nu are rost să mai stai pe gânduri.
OBIECTIVE TURISTICE ÎN JUDEȚUL BUZĂU
Județul Buzău nu duce lipsă de locuri minunate.
Țara Luanei, adică zona Munților Buzău, este învăluită în mister și plină de enigme. O dată ce vei păși aici îți vei dori cu siguranță să revii cât mai curând. Amintim doar câteva atracții turistice de pe aceste meleaguri.
- Trovanții sau Babele de la Ulmet
- Muzeul de chihlimbar de la Colți
- Așezările rupestre de la Bozioru
- Platoul Meledic
De asemenea, poți face o vizită la Vulcanii Noroioși.